Avoin alusta -webinaari syventyi järjestelmien avoimuuden merkitykseen

KNX Finlandin toiminnanjohtaja Arto Avovaara ja yhdistyksen puheenjohtaja Mikael Sjöblom avasivat kahdelle esityspäivälle jaetun webinaarin 21.10.

KNX Finland ry järjesti lokakuussa kaikille avoimen webinaarin kiinteistöautomaatiojärjestelmien avointen rajapintojen merkityksestä.

 

KNX Finlandin puheenjohtajan, Oy Merilux Ab:n markkinointipäällikkö Mikael Sjöblomin mukaan avointen järjestelmien etuina ovat palveluiden laajennettavuus, päivitettävyys ja palveluntarjoajien helpompi kilpailutettavuus.

– Jos vaikkapa ihmiskeskeinen valaistuksenohjausjärjestelmä toteutetaan suljettuna järjestelmänä, niin sen jälkeen ollaan kiinni järjestelmässä ja järjestelmäntoimittajassa, joka myös määrittelee huolto- ja kunnossapitotoimet ja niiden kustannukset. Jos järjestelmät ovat sen sijaan avoimia, kilpailutettavia palveluita, kiinteistönomistaja saa enemmän valtaa itselleen, Sjöblom vertaili.

– Järjestelmien avoimuus mahdollistaa myös uusien palveluiden kehittämisen. Jos väyläpohjaisiin ratkaisuihin pystytään lisäämään IOT-laitteita ja analytiikkaa suoraan kenttäväylätasolle, se mahdollistaa aivan uudenlaisten palveluiden kehittämisen ja alustapohjaiseen ajatteluun siirtymisen, hän lisäsi.
 


Myös lainsäädäntö voisi olla avoimempaa
 

RKP:n kansanedustajan, arkkitehti Anders Adlercreutzin mukaan rakennuslainsäädäntöä tulisi kehittää nykyistä teknologianeutraalimpaan suuntaan.

– Esimerkiksi energian välitystapoja ei pitäisi asettaa ideologisista syistä eri asemaan, vaan sen sijaan pitäisi keskittyä miettimään, miten energiantuotanto saataisiin mahdollisimman hiilineutraaliksi. Tämän päivän rakennusten tekniset ratkaisut ovat joka tapauksessa auttamattoman vanhentuneita kahdenkymmenen vuoden kuluttua, kun taas itse rakennukset pitäisi suunnitella sadaksi vuodeksi eteenpäin, Adlercreutz huomautti.

Vastuullisesta kiinteistöliiketoiminnasta puhuneen Green Building Council Finlandin hallituksen puheenjohtaja Petri Suutarisen mukaan kiinteistösijoitustoiminnassa ympäristösertifikaatit kiinnostavat erityisesti toimitilarakennuttajia, jotka haluavat myydä kiinteistöjä kansainvälisille sijoittajille.

– Rahoitusalalla on merkittävä rooli vihreän sijoitustoiminnan edistämisessä, kun sijoittajat haluavat hallita ilmastonmuutokseen liittyviä pitkän aikavälin riskejä nykyistä paremmin, Suutarinen sanoi.
 

Taloyhtiöiden kyberturvallisuus haltuun


RIL ry:n tekninen johtaja Pekka Talaskivi kertoi kiinteistöautomaatiojärjestelmien kyberturvallisuuden varmennusvaatimuksista ja yhdistyksen julkaisemasta Kyberturvallisuus asuinkiinteistössä -kirjasta.
 
– Uusissa rakennuksissa voidaan olettaa, että kyberturvallisuusasiat ovat suhteellisen hyvällä tolalla, mutta olemassa olevissa kiinteistöissä taloteknisten järjestelmien hallintaohjelmistojen mahdollisesti hyvinkin erilaisten elinkaarivaiheiden yhteensovittamiseen liittyy turvallisuushaasteita, Talaskivi sanoi.
 
Taloyhtiössä kiinteistön ohjausjärjestelmien ulkoiset yhteydet kannattaa erottaa ja eristää asukkaiden yhteyksistä, jotta esimerkiksi asukkaiden itse hankkimat IOT-laitteet eivät pääse vaarantamaan koko kiinteistön turvallisuutta. Lisäksi yhteydet olisi hyvä toteuttaa salattuina, ja niin, etteivät verkkoon liitetyt laitteet näy siellä avoimesti.
 
– Ensiksi kannattaa kiinnittää huomiota heikoimman lenkin miettimiseen ja sen parantamiseen. Taloyhtiöille perusperiaate on, että käytetään luotettavia palveluntarjoajia. Tämä on sellainen paikka, missä ei välttämättä kannata mennä halvimman tarjouksen perässä.

Kyberturvallisuustilanteen parantamiseksi ja asiaa koskevan tietoisuuden lisäämiseksi kyberturvallisuuskirjan turvallisuuden perusteita ja järjestelmien käytön aikaisen turvallisuuden varmistamista käsittelevät osat on julkaistu RILin sivuilla.


Tiivistelmävideo webinaarista KNX Finlandin Youtube-kanavalla

Anders Adlercreutzin puheenvuoro ”Ajatuksia teknologian ja rakentamisen liitosta” 
Teksti ja kuva Mikko Arvinen, Sähköinfo OyKNX 4.11.2021