Osaavat KNX-toimijat tunnistat Partner-logosta. Kuvassa KNX-laitemaahantuoja Oy Merilux Ab:n KNX-partneri Mikael Sjöblom.

KNX-järjestelmän toteutus

KNX mahdollistaa taloautomaatiojärjestelmien ohjauksen saumattomasti toimivana kokonaisuutena niin uusissa kuin vanhoissa rakennuksiss.

Automaatio tuo uusia mahdollisuuksia talosi toiminnalle: se lisää mukavuutta, turvallisuutta, energiatehokkuutta ja käytön helppoutta. Voit itse hallita eri tilanteita ja toiminnallisuuksia.

KNX-järjestelmä kannattaa suunnitella alusta saakka yhdessä pätevän ammattilaisen kanssa, mutta ensiksi kannattaa miettiä itse, mitä ominaisuuksia ja toiminnallisuuksia rakennukselta haluaa. Tämän jälkeen suunnitelmia on helppo hioa eteenpäin yhdessä ammattilaisen kanssa.

KNX-järjestelmän sensorit, kuten liikkeentunnistimet ja termostaatit, antavat käskyjä parikaapelin kautta ohjaimiin, jotka ohjaavat muun muassa kiinteistön valaistusta, lämmitystä tai ilmastointia. Myös kodinkoneita voidaan lisätä verkkoon vetämättä uusia sähköjohtoja. Vaihtoehtoina datansiirrolle toimivat radioaallot sekä voimansiirtojohto, joista kummatkin soveltuvat erityisesti jälkiasentamiseen.

Samoin kuin kaikki muutkin kiinteät sähköasennukset, tulee KNX-järjestelmien asennus jättää luvat omaaville sähköurakointiyrityksille. Erityisesti KNX-järjestelmien asennukseen erikoistuneet yritykset on listattu näiden sivujen urakoitsijahakemistoon.

Omakotitaloissa ja muissa pienemmissä kohteissa järjestelmän suunnitteluvastuun voi hyvin jättää asennukset toteuttavalle sähköurakoitsijalla, mutta mitä suuremmasta kohteesta on kyse, sitä tärkeämpää on kääntyä ammattitaitoisen, talo- ja rakennusautomaatiojärjestelmiin erikoistuneen sähkösuunnittelijan puoleen heti rakennuksen alkusuunnitteluvaiheessa. KNX-järjestelmiin erikoistuneiden suunnittelijoiden yhteystiedot löydät näiltä sivuilta. Sivuille on koottu myös KNX-yhteensopivien laitteiden valmistajien ja maahantuojien yhteystietoja.

KNX Finland ry on laatinut kotiautomaatiojärjestelmän suunnittelua ja toteutusta helpottavia muistilistoja. Hyvin suunniteltu ja ammattilaisen toteuttama järjestelmä varmistaa, että rakennus täyttää käyttäjien toiveet jopa vuosikymmeniksi eteenpäin.
 

Esitteitä (pdf):


KNX-järjestelmän suunnittelun yleiset periaatteet
Toiminnallisuuksien huomioiminen KNX-järjestelmän suunnittelussa
Tarjouspyynnöt ja järjestelmän toteutus