KNX sähköurakoitsijapäivällä


Tämän vuoden sähköurakoitsijapäivät järjestettiin Tampereella. Ohjelman pääfokuksena oli ilmastonmuutos. Paikalla oli 330 henkilöä.


Euroopan unionin alueella rakennusten energiakäyttöön liittyvät hiilidioksidipäästöt ovat luokkaa 40 % alueen kokonaishiilidioksidipäästöistä. Älykkäillä rakennuksilla on päästövähennyksen kannalta tärkeä rooli. Älykkäät rakennukset tuottavat käyttäjilleen viihtyisät, terveelliset ja turvalliset olosuhteet tarpeen mukaisesti. Esimerkiksi valot eivät ole päällä tyhjissä tiloissa eikä tarpeetonta energiaa kuluteta.

Puheenvuoroissa korostettiin talotekniikan roolia energiatehokkuuden ja viihtyisän sekä terveellisen sisäympäristön kannalta rakennusten koko elinkaarta ajatelleen. Keskustelun aiheena on myös ollut  talotekniikan hinta. Älykkään ja paremman talotekniikan hinta on tutkitusti luokkaa 30 % rakennushankkeen kokonaiskuluista. Tässä osuudessa ei ole tontin liittyviä hankintakustannuksia mukana, jos tontin hankintaan liittyvät kustannukset huomioidaan niin talotekniikan suhteellinen osuus on esitettyä pienempi. Älykkään automaation osuus on vastaavasti keskimäärin 1 – 3 %.


 

Yhtenäisesti todettiin, että älykäs talotekniikka on tämän päivän hyvinvoinnin fundamentti ja se edesautta käyttämään energiaa fiksusti.

KNX 23.11.2018