IoT-seminaarissa kannustettiin suosimaan avoimia ja yleisesti käytössä olevia protokollia

Sähköinsinöörit - SIL järjesti viime vuoden lopussa Espoossa Internet of Things (IoT) -huippuseminaarin, jossa käsiteltiin IoT:ta eri näkökulmista. Tapahtuman isäntänä toimi Schneider Electric. 


KNX Finlandin toiminnanjohtaja ja STUL ry:n järjestöpäällikkö Alexandre Zaitsev kertoi älytalorakentamisen tulevaisuudesta osana EU:n energiatehokkuusdirektiivin muutostyötä sekä KNX:n IoT:ta koskevasta teknisestä kehityssuunnitelmasta ja tavoitteista. 

KNX:n avoimeen protokollaan perustuva ja maailmanlaajuisesti standardoitu tekniikka soveltuu kokonaisvaltaisesti talotekniikan ohjauksiin, mittauksiin ja valvontaan. Se kattaa muun muassa valaistus-, ilmanvaihto-, lämmitys-, turva-, aurinkosuojaus-, AV-, savunpoisto-, ja energiamittausjärjestelmät. KNX on kaksisuuntainen, etähallittava ja soveltuu kysynnänjoustoon.


– Meillä on KNX:ssä kolme sääntöä. Mikäli laite ei ymmärrä yhtä bittiä KNX-keskustelun bittijonosta, niin kyseessä ei ole KNX-laite. Lisäksi uuden laitteen ja ETS-ohjelman on aina oltava yhteensopivia vanhan kanssa. Kaikkien laitteiden on myös oltava – valmistajasta ja iästä riippumatta –ohjelmoitavissa vain yhdellä ETS-ohjelmointityökalulla, Zaitsev kertoi.Hänen mukaansa älykäs automaatio parantaa rakennusten energiatehokkuutta ja sisäilmaston laatua, sillä laadun valvonta voidaan tehdä reaaliaikaisesti etänä. Lisäksi älykäs automaatio tehostaa teknistä kunnonvalvontaa vaihtoehtona fyysisille tarkastuksille ja mahdollistaa osallistua kysynnänjoustoon.

Scheider Electric Finland Oy:n KNX-tuotepäällikkö Kalevi Härkönen kertoi seminaarissa avoimista ja integroiduista kiinteistöautomaatiojärjestelmistä.

– Kiinteistönohjausjärjestelmien tavoitteita ovat muun muassa elinkaariturva, energia- ja kustannustehokkuus, muunnosjoustavuus, hallittavuus, turvallisuus ja käytettävyys, Härkönen selvensi.

Härkönen suosittelee käyttämään yhtenäisiä askelmerkkejä, jotta kommunikointi olisi saumatonta.

– Valitkaa tuotteita, jotka perustuvat avoimeen protokollaan ja suosikaa protokollia, jotka ovat yleisesti käytössä. Lisäksi on tärkeää käyttää luotettavaa kumppania, hän listasi.

Härkösen mukaan kehityksessä kuitenkin on vielä "jarrumiehiä", kuten talotekniikan siiloutuminen, urakoiden pirstoutuminen, tilaajan fokus elinkaarikustannusten sijaan hankintakustannuksissa ja automaation huomioimattomuus rakentamisen normeissa.


Seminaarin esitykset löydät tästä.


Teksti ja kuvat: Iida Salmivesi, Sähköinfo Oy

KNX 9.1.2018