KNX Finland ja Aalto yliopisto kumppaneina älykkään talotekniikan ja IoT tutkimuksessa


KNX Finland ry järjesti 27.11. aamupäivän mittaisen tapahtuman Aalto yliopiston Sähkötekniikan ja automaation laitoksessa yhteistyössä professori Heikki Ihasalon ja professori Jaakko Ketomäen kanssa. Tilaisuuden teemana olivat KNX ja IoT sekä direktiivimuutokset. Pääpaino esityksissä oli kuitenkin KNX käytännön konfiguroinnissa.


Avauspuheenvuoron piti KNX Finlandin toiminnanjohtaja Alexandre Zaitsev. Esityksessä käytiin läpi KNX standardin ja KNX arvomaailman käytännöt, maailmanlaajuisen verkoston tämänhetkiset kuviot sekä kansallisen organisaation laajuus ja rakenne. Zaitsev loi myös katsauksen KNX IoT kehitykseen ja kertasi KNX organisaation kolme perussääntöä, joita tiukasti noudatetaan KNX liiketoiminnassa:

1. KNX laitteiden välillä on oltava täydellinen avoimuus eli yhteensopivuus valmistajasta riippumatta.

2. Kaikki KNX laitteet iästä ja valmistajasta riippumatta ovat ohjelmoitavissa yhdellä ETS ohjelmointityökalulla joka on laitevalmistajasta riippumaton tuote.

3. Taaksepäin yhteensopivuus, esimerkiksi 1990 luvulla asennettu EIB laite kykenee kommunikoimaan uuden vuonna 2017 tehdyn KNX asennuksen kanssa ja sama pätee ETS ohjelmistollekin versioiden päivittyessä. 

Lopuksi Alexandre Zaitsev kertoi meneillään olevasta rakentamiseen liittyvästä direktiivimuutoksesta ja tämän vaikutuksesta kiinteistö- ja rakennusautomaatioon.

Lyhyen avauksen jälkeen KNX Finlandin hallituksen puheenjohtaja, Stateko Oy:n toimitusjohtaja Veijo Piikkilä esitti, kuinka KNX järjestelmä ohjelmoidaan käytännössä, millaisia asioita tulee ottaa huomioon ohjelmointiprojektin suunnittelussa ja läpiviennissä sekä projektia tilattaessa. Käyttöönoton jälkeen on tärkeää luovuttaa tilaajalle muistitikku, joka sisältää lopulliset projektitiedostot eli niin sanotut loppukuvat. Näin ohjelmoinnit säilyvät myös rakennuksen ylläpitovaiheessa ja ovat tarvittaessa hyvinkin nopeasti uudelleenajettavissa KNX järjestelmään, ohjeisti Piikkilä.

Esittelyssä ohjelmointiympäristönä käytettiin KNX sertifioitua koulutuskeskuksen laitepakettia, jolla suoritetaan viralliset KNX sertifiointikulutukset. Kokonaisuus sisälsi useita eri valmistajien tuottamia laitteita ja antureita.

Paketilla voidaan harjoitella esimerkiksi, kuinka rakennetaan ja ohjelmoidaan vesikiertoinen lämmitys, rikosilmoitinjärjestelmä tai vaikkapa älykäs valaistus, joka mittaa reaaliaikaisesti tilassa olevan valaistustason ja kertoo tämän käyttäjälle käyttöliittymän kautta, kertoi Piikkilä. 

Tilaisuuteen osallistuneiden kesken käydyssä palautekeskustelussa todettiin aamupäivän olleen antoisa ja erinomaisena pidettiin sitä, että esityksissä keskityttiin käytännön asioihin. "KNX konfigurointi ei ilmeisesti olekaan rakettitiedettä", kuului salin puolelta. Lisäksi KNX järjestelmän avoimuus tuli samalla testattua.

Tilaisuus oli järjestetty Aalto yliopiston IoT huippututkimuksen väelle, mutta yleisön joukosta löytyivät myös merkittävimmät ja edistyksellisimmät kiinteistöomistajien edustajat.

Tilaisuuden jälkeen KNX Finlandin edustajat ja Aalto yliopiston tutkijat ovat käyneet läpi yhteisen älykkään talotekniikan ja IoT-tutkimushankkeen tilannetta. KNX Finland ja sen jäsenyritykset ovat aktiivisesti mukana tämän päivän huippututkimuksessa.


Lisätietoa tutkimuksesta löydät alla olevasta linkistä:

http://elec.aalto.fi/fi/current/news/2017-10-20/


Teksti ja kuva: Alexandre ZaitsevKNX 27.11.2017