KNX-koulutuskeskuskonferenssi järjestettiin ensimmäistä kertaa Suomessa

Kansainvälinen KNX-koulutuskeskuskonferenssi järjestettiin ensimmäistä kertaa Suomessa. Kahden päivän teemana olivat KNX-koulutuksen kehittäminen ja aiempaa yhdenmukaisempi opetussuunnitelma.

Kansainvälisen KNX-yhdistyksen jokavuotinen koulutuskeskuskonferenssi järjestettiin 25. - 26.9. Helsingin Arabiassa, Yrkesinstitutet Prakticumissa. Teemana oli KNX-opetusympäristön globaali ja määrätietoinen tiekartta, road map, tavoitteineen.

Tapahtumaan osallistui 85 koulutuskeskuksen edustajaa 65:stä eri yrityksestä. Molempina päivinä keskusteltiin opetussuunnitelman nykytilanteesta, sen osa-alueista ja kehittämisestä.

– Tavoitteena on modernisoida ja kehittää KNX-koulutusta entistä yhdenmukaisemmaksi, maailmanlaajuiseksi ja nykypäivää vastaavaksi. Kansainvälisesti yhdenmukaisella sertifiointikoulutuksella varmistetaan, että KNX-tekniikan asiantuntijat ovat päteviä, KNX Finland ry:n toiminnanjohtaja Alexandre Zaitsev kiteytti.

Tapahtuman yhteydessä KNX-yhdistyksen järjestelmäjohtaja André Hänel kertoi, että ohjelmistotyökalun ETS 5.6 -versio julkaistaan Frankfurtin Light and Building -messuilla ensi maaliskuussa. Hänen mukaansa uudella versiolla on mahdollista integroida enemmän graafisia elementtejä ja visuaalisia tehosteita yksinkertaistetulla tavalla. Se mahdollistaa KNX-laitteistojen entistä helpomman konfiguroinnin.

Ajankohtaisia kysymyksiä puitiin työryhmissä


Konferenssin osallistujat jaettiin ensimmäisenä päivänä kuuteen työryhmään keskustelemaan tietyistä aihealueista ja niihin liittyvästä koulutuksesta. Jokaisen aiheen keskusteluun osallistui kaksi työryhmää, joista toinen työskenteli saksaksi ja toinen englanniksi.

Jokaiselle ryhmälle oli laadittu etukäteen 15 KNX-koulutusta koskevaa aihetta, joista he laativat yhteenvedon. Lisäksi pohdittiin, onko yhtenäiselle LVI-koulutukselle tarvetta. Tavoitteena oli huomioida jokaisen osapuolen mielipiteet ja ehdotukset koulutuksen kehittämiseksi Toisen päivän aikana työryhmien keskustelut koottiin yhteen ja esiteltiin yhteisesti.

– Työryhmissä keskusteltiin siitä,miten KNX-yhdistys voi kehittää opetustaan ja esiin nousi monia kiinnostavia ideoita. Ideat kootaan yhteen ja julkaistaan tulevien kuukausien aikana, KNX-yhdistyksen sertifiointijohtaja Ufuk Unal kertoi.

Koulutus on Suomessa hyvällä mallilla


Suomessa KNX-tekniikkaa opetetaan yli 40 oppilaitoksessa ympäri maan. Seitsemän niistä tarjoaa KNX partner -tason koulutusta. Koulutuskeskussertifikaatti osoittaa, että koulutuslaitos täyttää KNX-yhdistyksen asettamat vaatimukset opetuksen sisällölle, tasolle ja resursseille.

Toistaiseksi sertifikaatti on myönnetty Jyväskylän koulutuskuntayhtymälle, Koulutuskeskus Sedulle, Oulun ammattikorkeakoulu OAMK:lle, Tampereen ammattikorkeakoulu TAMK:lle, Turun ammatti-instituutille ja Yrkesinstitutet Prakticumille. Oppilaitosten lisäksi koulutuskeskussertifikaatti on myönnetty Bemi Smart Home Ltd:lle ja Schneider Electric Finlandille. Koulutuskeskuksen järjestämään koulutukseen osallistunut saa KNX-sertifioinnin.


Alexandra Maltusch ja Iida Salmivesi, teksti ja kuvat

KNX 17.10.2017