KNX Finlandin vuosikokous järjestettiin 27.4.

KNX Finland ry:n tuleva, ensi syksynä aloittava toiminnanjohtaja Alexandre Zaitsev esittäytyi vuosikokouksessa jäsenille. Lisäksi tilaisuudessa kuultiin professori Heikki Ihasalon puheenvuoro älykkäiden rakennusten projektista.

Vuosikokous Helsingissä 27.4.2017

KNX Finland ry:n vuosikokous järjestettiin Helsingissä ravintola Pääpostissa 27.4.2017. Tilaisuus aloitettiin yhteisellä lounaalla, minkä jälkeen kuultiin Aalto-yliopiston sähkötekniikan ja automaation professori Heikki Ihasalon puheenvuoro Älykkäiden rakennusten projektista. Tutkimushankkeen tavoitteena on saada esimerkiksi valaistus-, jäähdytys- ja turvajärjestelmät keskustelemaan integraatiotasolla nykyistä paremmin keskenään avoimien rajapintojen luomiseksi.

Projektiin osallistuu yksi väitöskirjan tekijä ja kolme diplomityön tekijää. Töiden aiheet käsittelevät esimerkiksi lämmityksen kysyntäjouston optimointia ja rakennusten itseoppivia järjestelmiä.

Professori Heikki Ihasalon mukaan rakennusten älykkyys näkyy erityisesti niiden kykynä reagoida ja vastata käyttäjien ja organisaatioiden tarpeisiin. – Nykyisin kiinteistöjen ohjauksiin ohjelmoidaan sisään tietyt ohjaustoiminnot, mutta tämän jälkeen rakennusten älykkyys ei enää kasva tästä. Tulevaisuudessa ohjausjärjestelmät tulevat oppimaan hyödyntämään entistä fiksummin keräämäänsä dataa koneoppimisen avulla.

Ihasalon mukaan seuraava muutos tulee olemaan Applen, Googlen, Intelin ja Samsungin kaltaisten toimijoiden aktiivinen tulo rakennuksiin ja taloautomaatiomarkkinoille.

– Tulevaisuudessa kiinteistön ominaisuuksien säätäminen mieluisekseen tulee tapahtumaan huomattavasti nykyistä helpommin samalla tavalla kuin vaikkapa autoissa jo nykyisin.

Jotta antureista kerättävä tieto olisi laajemmin hyödynnettävissä ohjausjärjestelmien kehityksessä, tulisi tiedon kuvausmenetelmät saada standardoitua eri järjestelmien ymmärtämään muotoon. Tulevana syksynä valmistuva projekti on osa laajempaa KIRA-digi -kärkihanketta. Projektissa ovat mukana Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulun Smart buildings and services -tutkimusryhmä, Granlund Oy, Helsingin kaupunki, Helvar Oy, Senaattikiinteistöt ja Tieto Oyj.

Ihasalon vierailu herätti keskustelua myös Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulun ja KNX Finlandin välisen oppilaitosyhteistyön tiivistämisestä. Tällä hetkellä suurin osa KNX Finlandin oppilaitosyhteistyöstä tapahtuu ammatillisten oppilaitosten ja ammattikorkeakoulujen välillä, mutta yhteisesti hyväksytty näkemys oli, että taloautomaatioala tarvitsee myös diplomi-insinöörejä, ja tästä syystä yhteistyötä olisi perusteltua tiivistää myös yliopistojen suuntaan.


KNX-järjestelmien kysyntä kasvaa jatkuvasti

Vihtiläisen LJM Sähkö Oy:n KNX-integraattori Jukka Mäkisen ja tamperelaisen, KNX-töihin erikoistuneen Akiserv Oy:n sähköurakoitsija Aki Tervosen mukaan taloautomaatiojärjestelmien ja entistä laajempien ja monipuolisempien ratkaisujen kysyntä jatkaa yhä kasvuaan. Omakotitalopuolella monipuolisimmat KNX-järjestelmät asennetaan edelleen pääsääntöisesti hieman suurempiin, yli 200-neliöisiin taloihin.

– Monipuolisempiin KNX-ratkaisuihin päätyvillä rakentajilla on nykyisin yleensä varsin tarkat speksit siitä, mitä he taloon haluavat, Tervonen kertoi.

Jukka Mäkisen mielestä kevyempien ohjausratkaisujen markkinoille tulo ei ole vähentänyt KNX-järjestelmien kysyntää.

– Minusta kevyemmät, lähinnä valaistuksen ohjaukseen käytettävät järjestelmät eivät varsinaisesti kilpaile laajempien KNX-järjestelmien kanssa. Minä itse olen tehnyt viime aikoina omakotitalopuolella pääasiassa kaiken kattavia järjestelmiä, missä KNX:llä ohjataan kiukaasta lähtien kaikkea, Mäkinen kertoi.

 

Johan Stigzelius kunniapuheenjohtajaksi

Johan Stigzelius ja Veijo Piikkilä

KNX Finlandin toimintaa järjestön perustamisesta, vuodesta 2008 lähtien vetänyt Johan Stigzelius siirtyy tulevana syksynä vaiheittain eläkkeelle järjestön toiminnanjohtajan tehtävästä.

Kevään kokouksessa KNX Finlandin puheenjohtaja Veijo Piikkilä luovutti Stigzeliukselle järjestön kunniapuheenjohtajan kunniakirjan sekä pullollisen laadukasta skottijuomaa. Stigzeliuksen mukaan porukka oli veikannut aivan oikein arvioidessaan tämän ilahduttavan häntä kukkia enemmän.

Alexandre Zaitsev Stigzeliuksen seuraajaksi valittu Alexandre Zaitsev, 33, on talotekniikan diplomi-insinööri ja AMK-insinööri. KNX Finlandin tulevan vetovastuun lisäksi hän toimii Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:n järjestöpäällikkönä. Zaitsev siirtyi STUL:n palvelukseen huhtikuussa Finavia Oyj:n talotekniikan järjestelmäpäällikön tehtävästä.

Vuosikokouksessa sääntömääräiset asiat hyväksyttiin ilman isompia keskusteluja. KNX Finlandin jäsenmäärä näyttää vakiintuneen noin sataan laitevalmistajaan ja maahantuojaan, urakoitsijaan ja suunnittelijaan sekä koulutuskeskuksiin, oppilaitoksiin ja muiden sidosryhmien edustajaan. Myös uudet jäsenet ovat edelleen lämpimästi tervetulleita mukaan toimintaan.KNX 28.4.2017