Turun ammatti-instituutti on nyt myös virallinen KNX Training Center

Vuonna 2009 suunnittelimme uutta järjestelmää sähkö- ja automaatiotekniikan opetukseen. Emme olleet vielä silloin kuulleet mitään KNX:stä. Päätimme mennä tutustumaan aiheeseen Sähköinfo Oy:n järjestämälle yhden päivän kurssille Sähkötaloon, Espooseen. Kiinnostus KNX-tekniikkaa kohden heräsi ja saimme tähän tarkoitukseen yhden luokkatilan koulustamme, Juhannuskukkulan koulutalosta, johon aloimme silloisen kolmosluokan kanssa rakentaa KNX-harjoitustyöpisteitä.

Virallisen KNX Partner sertifikaatin myötä aloimme opettaa KNX perusteita opiskelijoille, samoille jotka myös rakensivat työpisteet. Luokkatilassa oli alun perin 8 kappaletta keskuksia, joihin asennettiin väyläkaapelit ja vahvavirtakaapelit ja asennus otettiin käyttöön ohjelmointityökalun valmistuttua. Tässä vaiheessa vielä oli käytössä ohjelmointityökalusta versio ETS3 ja versioista ETS4:sta ei oltu vielä kuultukaan.

Vuosien 2010-2014 aikana opetusta kehitettiin kaksivaiheiseksi sen takia, koska oppilaat kokivat keskusasennuksen ja käyttöönoton liian vaikeaksi. Tähän kehitettiin ns. KNX-alkuharjoitus, joka oli pienin mahdollinen väylä eli USB, virtalähde, releosa sekä 4-osainen painike. Sen rakentaminen, ohjelmoiminen ja käyttöönotto oli jo helpompaa.

Vuosien 2015-2016 aikana luokkatilaan tehtiin muutamia muutoksia tähdäten virallisen KNX Training Centerin perustamiseen. KNX-alkuharjoituskokoonpanot purettiin kokonaisuudessaan ja komponentit asennettiin ABB:n toimittamiin harjoituskeskuksiin. Niihin lisättiin myös himmennyskomponentit, kaihdinohjaukset ja lisää painonappeja. Keskukset koottiin ja rakennettiin myös oppilastyönä.

Itse Training Centerin perustaminen ei sinänsä ollut hankalaa, koska siihen vaadittuja laitteita ja komponentteja oli kertynyt monen vuoden aikana riittävästi luokkaan. Nyt Turun ammatti-instituutissa voi opiskella virallisen KNX Partner sertifikaatin yhdeksällä työpisteellä.


KNX 20.6.2016